El passat divendres 19 de juny, en commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades, l’Ajuntament de Barcelona va fer balanç dels resultats del programa Nausica de l’any 2019 en una roda de premsa. Benallar i ACCEM, com a entitats participants que gestionem el servei i fem l’acompanyament i acollida a les persones usuàries, hi vam ser presents.

Què és el programa Nausica?

Engegat l’any 2016, Nausica és un programa d’acollida que ofereix allotjament a persones refugiades així com formació, acompanyament i recolzament individualitzat, orientació jurídica, assessorament laboral i acompanyament en l’escolarització de nenes, nens i adolescents. L’objectiu és aconseguir que aquestes persones augmentin la seva autonomia social, personal i laboral.

Des del 2016, han passat pel Nausica 223 persones de 30 nacionalitats diferents.

El 2019 en dades

Durant el 2019, van participar 142 persones al programa. Més de la meitat d’usuaris, el 55%, són homes, mentre que el 26% són menors d’edat.

El 84 % de les persones entren al programa com a sol·licitants d’asil. Les nacionalitats més comunes són la d’Ucraïna (18 %), Hondures (12 %), el Pakistan (6 %), el Marroc (6 %) i Somàlia (5 %).

44 persones han aconseguit almenys un contracte laboral, un percentatge del 46% del total de la població activa de les persones participants. Això suposa un dels percentatges més alts entre els programes d’inserció. Els homes tenen més probabilitat de trobar feina, mentre que només el 32 % de les dones ho han aconseguit.

Pràcticament totes les persones entenen el castellà al sortir de el programa, i més de la meitat (un 53%) entén també el català. Alguns el parlen i també l’escriuen.

El Futur de Nausica

De cara al proper 2020, l’Ajuntament de Barcelona ha ampliat a 120 places del programa, incrementant la inversió de 500.000€, arribant als 1,5 milions d’euros.

El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, ha reclamat més implicació per part de l’estat. Considera que l’acollida pot millorar però és necessari que el govern espanyol, que rep recursos de la Unió Europea, faci arribar els mitjans que no arriben als ajuntaments, fet que deixa a fora molts sol·licitants d’asil.

Recupera la Roda de Premsa