El passat 21 de març es va celebrar, com cada any, el Dia de l’Eliminació de la Discriminació racial a tot el món. Des de Benallar, hem volgut remarcar aquest dia, doncs la discriminació encara és present als nostres carrers. Per aquest motiu, hem parlat amb algunes de les nostres persones usuàries per mostrar la problemàtica que viuen, dia rere dia, tant en les situacions més quotidianes com en les institucions públiques.

L’Anna Marín, coordinadora del projecte d’Acollida, ens diu que “és important prendre consciència sobre aquest dia, ja que s’ha de visibilitzar que la problemàtica existeix en ple segle XXI“.

Els Dies Internacionals ens donen l’oportunitat de sensibilitzar el públic en general sobre temes de gran interès. Temes que tracten sobre els drets humans, el desenvolupament sostenible o la salut. Al mateix temps, pretenen cridar l’atenció dels mitjans de comunicació i els governs per donar a conèixer problemes que necessiten mesures per ser resolts.

Les situacions del dia a dia

En qualsevol moment pot sorgir una situació de discriminació. Així ens ho han explicat els nois dels pisos d’acollida. “Anant en bus, al metro, pel carrer, a la feina, al supermercat…”. “Escoltem comentaris com Vés-te’n al teu país o Per culpa teva no puc treballar”. També es troben en situacions de discriminació més indirecta i en institucions públiques. “Per qualsevol excusa et demanen els documents”, i fins i tot s’han trobat en situacions on no se’ls ha volgut renovar una targeta de metro que no funcionava.

Com ens enfrontem a aquesta problemàtica?

En les situacions més lleus els joves ignoren els comentaris i segueixen a la seva, per no posar-se en problemes. Tot i això, hi ha situacions que no podem deixar-les passar. En aquests casos, ens hem posat en contacte amb l’empresa on hi ha hagut el problema, o amb el servei de mediació veïnat de l’Ajuntament de Barcelona.