Els efectes que ha causat la situació d’aturada i confinament global degut a la pandèmia de la Covid 19, es van fent presents als barris més vulnerables de les ciutats.

Molts comerços han hagut d’aturar-se per parar l’expansió de la pandèmia i per a la seguretat de tota la societat, i la incertesa s’ha estès pels barris. Per a moltes persones, els efectes d’aquesta aturada els portarà situacions complicades a superar. Ja vam fer una reflexió d’aquests efectes des de la comissió de gènere de les fundacions, a les persones més vulnerables i, sobretot a les dones que es troben a primera línia i, de vegades, sense protecció i en situacions d’inseguretat. Els casos de famílies que es veuen obligades a recórrer als menjadors socials ha augmentat un 40% durant l’època de confinament, tal i com apunta el Banc dels Aliments de Catalunya. Les cues a aquests menjadors no paren de créixer.

Els casos de famílies que es veuen obligades a recórrer als menjadors socials ha augmentat un 40%.

Aquesta és la situació, per exemple, de les persones que vivien de l’economia submergida i han vist com la seva única font d’ingressos quedava tallada. S’han quedat sense res d’un dia per l’altre.

El Raval, un barri col·lapsat

El barri del Raval és un barri que viu constantment en lluita, amb unes xarxes veïnals i d’organitzacions molt actives, que realitzen accions amb l’afany de superar els problemes i les situacions de vulnerabilitat d’aquelles persones amb les que comparteixen escala.

Tot i això, i degut a la situació d’aturada, és un barri que diu prou, un barri que no pot aguantar el ritme actual i que es troba col·lapsat, sense capacitat de fer front a les necessitats de totes les persones en situacions de vulnerabilitat.

Així ho ha reflectit el diari El Periódico al seu article “El Raval entra en fase de colapso”, amb testimonis d’aquestes xarxes veïnals i organitzacions del barri que, dia a dia, s’enfronten a aquesta situació.